8
jul
Off

Tänka på inför att inreda med lampor

För att kunna få ett hem att trivas i, så gäller det att se till att belysning och lampor blir placerade rätt i din bostad. Det är mycket enkelt att variera med lampor, med tanke på vilket stort urval av olika typer av belysning det finns ute på lampmarknaden. Allt från spotlights, down- och up-lights, till att ha tak- och vägg-belysningar och så vidare, men det är mycket du behöver tänka på innan det är dags att inhandla din belysning till hemmet.

När du väl har bestämt dig för vilken typ av belysning du vill investera i kan du hitta allt på nätet. Du söker precis som vanligt i en sökmotor, som exempelvis om du letar efter nyhetsbrev om belysning eller något annat spännande. Oavsett vad du är ute efter hittar du alla information du behöver online för att sedan shoppa loss.

Balans

En sak som är viktig är att hitta den rätta balansen i din belysning mellan skugga och ljus. Därför ska du tänka på det när du inreder med belysning hemma hos dig och gå genom belysningens alla tre steg:

  • Arbetsljus – Då kan du dammsuga, stryka eller göra annan nytta.
  • Allmänljus – Går det att sitta och se på tv:n eller datorn eller läsa.
  • Stämningsljus – Är till för att skapa stämning och är perfekt när du vill umgås med familjen och vännerna. Ljuset gör att alla kontraster ser mjukare ut.

Ett väldigt bra tips är att se till att ha dimmer på din belysning, vilket gör att du kan få den belysning som du är ute efter i ett rum.

Ljuspunkter

Att ha fler ljuspunkter i ett rum gör att det blir mera levande och hemtrevligare. Ha därför fyra lite svagare lampor längs med väggarna, istället för en enda stark lampa. Det gör att ingen behöver bli bländad och framför allt vid utnyttjandet av flera ljuskällor gör att det utan några problem skapas kontraster, genom att leka med ljuset och skuggorna.

Vilken typ av lampor

När du sitter och arbetar är spotlight mycket bra att ha och gör att du ser ordentligt. Att använda dig av väggbelysning gör att du får ett diskret och mysigt bakgrundsljus som inte bländar, samtidigt som det är vilsamt och lugnande. Takbelysning är bra att utnyttja i källare, garage och förråd eftersom ljuset blir slätstruket och platt. Vilket gör att det är passande till sådana utrymmen som inte kräver någon som helst atmosfär.

Vill du däremot begränsa ditt ljus så är en golvlampa väldigt bra att använda dig av. Dessutom kan du flytta runt lampan när det är dags att möblera om. Att nyttja dig av en bordslampa gör att det känns otidsenligt och diskret, samtidigt som det blir som en dekorativ inredningsdetalj i rummet.