10
sep
Off

Ljussätt dina tavlor, affischer eller fotografier.


Allt blir till konst när det sätts in i en ram oavsett vad du ramar in; mormors gamla recept, farfars frimärkssamling eller dina gamla CD-albumsfodral. Sätter man föremål i en ram kommer de mer eller mindreuppfattas som konst! Vad många glömmer är att om ljussättningen samtidigt sätts på rätt sätt så kommer det lyfta bilden eller föremålet till högre höjder. Idag finns det en mängd olika sätt att ljussätta tavlor, affischer eller fotografer eller specifika föremål. Möjligheterna med spotlights, led eller traditionella tavellampor gör att allt du hängt eller placerat i en ram kan hamna i ett ännu bättre ljus – med hjälp av stödbelysning.


Ofta räcker inte den vanliga belysning till för att lyfta fram vad du har hängt, ramat in eller fäst upp på väggarna med en vanlig rumsbelysning. I synnerhet inte under vinterhalvårets mörka månader. Någon form av extra ljussättning kan lyfta intrycket av tavlor, fotografier eller inramade föremål. Hur ljussätter man tavlor, fotografier eller inramade föremål bäst? Mer om detta strax. Nu är hösten på ingång och under denna del av året vill du förmodligen boa in dig ordentligt; sjunka ner i soffan och titta efter möbler och inredning från kända varumärken som Artwood för att få mer inspiration om inredning och möbler.

Reflektioner, skuggor och ljusenergi

Faktum är att [energimyndigheten: i Sverige http://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-hemma/inkop-av-produkter/belysning/inred-med-ljus/ har en massa tips] på hur du sparar på ljus och energi. Bra läsning om du är energi och miljömedveten med din ljussättning.


Utbudet av olika typer av ljuskällor är enormt. Det finns ledremsor av ljus, vilka kan fästas runt en ram och klippas av i önskad längd – effekten blir en ram av ljus! Dessa ledremsor fungerar även att kopplas in i ett vanligt vägguttag. Vad du vill skapa med att ljussätta tavla, föremål eller varför inte en vacker grön växt är att skapa en punktbelysning. Syftet med att belysa en detalj är att sätta den i blickfånget och ge föremålet fokus. Du skapar en effekt och därför blir det viktigt att tänka på reflektioner, skuggor och ljussättning. Vill du ha en mer klassisk belysning av tavlor eller fotografier skall du satsa på Halogen spotlights på skena. De ger både en bra allmänbelysning och kan även vridas för att ge tavlorna det extra stödljus som kan behövas för att framhäva tavelmotivet bättre. Fungerar ypperligt med inramade fotografier också, i och med att de är vridbara minimerar man risken för reflektionen i ramglaset. Är du ute efter ett än mer klassikt utseende och ljus? Ta tavellampan, en armatur i klassisk mässing. Ger ett varmt ombonat ljus. Nackdelen är att den är och förblir fast, går inta justera eller ändra i riktning – utan den sitter där den sitter – på ramens överkant.