30
mar
Off

Ljusdesign – Kreativt skapande med belysning

Ljusdesign är en hel vetenskap då belysning kan spela en stor roll på uppfattningen av en omgivning. Ljusdesign förekommer inom olika områden som film, scenkonst, arkitektur och inredning. Ljusdesign behövs för att skapa den rätta stämningen och intrycket.

Ljusdesign inom inredning

Ljusdesign kan vara hur man placerar sina ljuskällor i hemmet. Ljuskällor är ofta lampor i form av glödlampor med lampskärmar, spotlights eller LED-lampor. Det är viktigt att man placerar sina ljuskällor rätt för att skapa ett tilltalande rum. Om man vill få vägledning, finns det bra belysningstips som kan vara ovärderliga för att skapa rätt stämning. Man ska till exempel se till att lysa upp mörka hörn med så kallade “upplights”. När man använder en ljuskälla som riktar ljuset uppåt, gör det att rummet faktiskt ser högre ut än det är. Ett annat smart trick är att belysa ställen som annars inte brukar ha en ljuskälla. Idag finns det en mängd LED-slingor man kan placera bakom TV:n, under hyllor eller i taket. En ljuslist skapar ett vackert rum och det finns många bra råd och vägledning hur man installerar LED-ljus som förbättrar helhetsintrycket. En ljuslist i taket med LED-slinga ger en helt annan dimension av rummet. Har man tavlor och skulpturer är det snyggt att låta en spotlight lysa upp föremålet eller tavlan. Nu finns det en ny teknik med varmt och kallt ljus som signifikant påverkar hur vi mår. Tekniken finns redan i LED-ljus där man kan ställa in färger. Varmt ljus gör att vi varvar ner och blir mindre stressade, medan kallt ljus får oss att piggna till.

Även företagskontor behöver en optimal belysning. Många företag anlitar en belysningsdesigner till hjälp med kontor och konferensrum. Om man arbetar som belysningsdesigner kan man vara både anställd eller arbeta på frilans. Arbetar man på frilans, kan man få betalt via https://www.frilansfinans.se/, ett smart koncept att få lön utan att behöva äga ett företag.

Ljusdesign inom scenkonst och TV

Inom teater och musikframträdanden på scener finns det en mängd strålkastare i olika färger. Strålkastarnas funktion och färger bestäms och planeras av en ljusdesigner som även med samarbete med ljustekniker. Utan ljuset på scenen skulle ett framträdande inte kunna genomföras. När man sänder från en TV-studio är det viktigt att ljuset faller rätt och att ljuset synkroniserar alla de inslag som ingår i sändningen. Inom arkitektur ser vi dagligen byggnader som är upplysta i mörkret. Vi tänker kanske inte på hur mycket tankearbete som ligger bakom en belysning på en stor byggnad. Tanken bakom att belysa en stor byggnad, är för att framhäva husets unika och vackra karaktär. Över hela världen använder man belysning över både byggnader och äldre fornlämningar för att framhäva byggnaden. I Egypten kan man se pyramiderna vara upplysta på natten med ljus som löper uppåt längst med de tusenåriga väggarna. Belysning kan främja kulturarv, ge häftigare upplevelser av en scen, försköna byggnader eller skapa en tilltalande omgivning i våra hem.