9
dec
Off

Optimera din ljusdesign med smart teknik

Vi känner alla till vikten av naturligt solljus för den mentala och fysiska hälsan. Våra kroppar och sinnen har trots allt en medfödd dygnsrytm som följer solens naturliga gång. Förutom denna allmänna kännedom visar även studier att människors välbefinnande förbättras vid exponering av naturligt ljus. Närmare bestämt är det visat att närhet till natur och solljus ökar nivån av välbefinnande och kreativitet med 15 procent. Det här pekar på en konkret fördel av bra ljus genom ljusdesign. Med hjälp av teknikprylar och lampor kan du åstadkomma just detta. Läs vidare för att se närmare på vikten av bra ljus och ljusdesign!

Vikten av ljus för att må bra

Naturligtvis är det viktigt med bra ljusdesign för att känna dig bekväm var du än befinner dig, oavsett om det är i hemmet eller på jobbet. I själva verket har ljusdesign en enorm effekt på människans välbefinnande genom rätt arrangemang av belysning och ljusintensitet.

I dagens fartfyllda och moderna samhälle är vikten av att fungera optimalt viktigt med tanke på alla skyldigheter som familj, jobb och hushållssysslor. Efter en lång dag med dessa förpliktelser känner sig nog de flesta trötta. På så vis kan ljusdesign spela stor roll för att öka din energi och välbefinnande.

När det kommer till ljusets inverkan på välbefinnandet påverkar det både människors fysiologiska och emotionella sida. Faktum är att det till och med finns en form av terapi som kallas för ljusterapi. Ljusterapi går ut på att efterlikna utomhusljus eftersom denna typ av ljus framkallar en kemisk reaktion i hjärnan som lyfter upp ditt humör. Förmodligen har du själv många gånger upplevt positiva känslor förknippade med bra ljus som du minns, till exempel från julen eller en lägereld vid solnedgången. Ljuset påverkar utan tvekan våra känslor och stämningen runt omkring oss.

Förutom den emotionella och mentala påverkan som ljus har på oss så har ljuset en avgörande roll för att reglera kroppsklockan. Kroppsklockan och dygnsrytmen påverkas direkt av ljusets biokemiska effekter på kroppen. Mörkt ljus framkallar sömn medan ljust ljus framkallar vakenhet.

Anpassa ditt hem med ljusdesign

Det är uppenbart att vårt välbefinnande är helt beroende av bra ljus då det reglerar nästan allt i såväl kroppen som känslorna.

Tyvärr är det många som tar tappat det naturliga förhållandet till ljus, inte minst i städer. Av denna anledning är det viktiga att optimera hemmets ljusdesign med smarta teknikprylar från webbutiker som teknikdelar.se. Du hittar allt från LED-slingor för din garderob till dimbara LED-lampor som kan styras från telefonen. Som du ser kan lite teknik göra en avsevärd skillnad. Till exempel kommer rätt ljusdesign få dina rum att se större ut och sätta lämplig stämning. Detta kommer också leda till att du blir mer produktiv. Skapa därför en effektiv ljusdesign för ditt hem som passar dina behov och din dygnsrytm.