18
apr
Off

Ljusdesign i trädgården

Ljus är viktigt för hur vi uppfattar rum och utrymmen samt anger en stämning i utrymmet. En glänta i en skog kan i strålande solsken uppfattas som harmonisk och inbjudande medan samma glänta kan uppfattas som skrämmande och hotfull en mörkt natt. I en trädgård blir ljuset dessutom extra viktigt eftersom det påverkar vilka växter man kan ha i sin trädgård och framförallt var man kan planera växterna. Vissa växter föredrar skugga medan andra vill ha solljus. Genom att tänka på ljusdesignen i sin trädgård så kan man både få ut det mesta av sin trädgård och styra vilken stämning man vill ha.

Känn på växterna innan du planterar

Det finns flera olika sätt att hitta en bra design till ens trädgård. Ett bra sätt är att besöka Trädgårdsmässor på flera orter, då får man se hur växterna ser ut och känns i verkligheten. Att se växterna i verkligheten ger fördelen att man kan känna lukter och se hur växterna rör sig i vinden och i olika ljussättningar. På mässorna finns det dessutom mycket inspiration och hjälp att få samtidigt som man kan få ett hum om pris och arbetsinsats. Gör gärna en plan över din trädgård där du delar in trädgården i olika områden och bestämmer vilken inriktning och vilken stämning du vill ha för varje del av trädgården.

Viktigt med en bra helhetsbild

När du har kommit en bit in i planeringen av din trädgård så är det alltid bra att stanna upp och se över arbetet. En vision man har blir inte alltid lika bra i verkligheten som på papper. Gå igenom din trädgård och försök att få en bra överblick över helheten, helhetsintrycket är lika viktigt som känsla i de individuella utrymmena och är ofta något som glöms bort. Ett bra sätt att få en överblick är att fotografera på avstånd, till exempel från övervåningen i sitt hus eller från en drönare. Drönare har en stor fördel då de kan fotografera från alla möjliga vinklar som annars är svåra att nå. På drone.nu hittar du information om fotografering med drönare.