12
jun
Off

Fasadbelysning

Fasadbelysning är något de flesta villaägare investerat i eller åtminstone funderat på att skaffa. Man behöver helt enkelt lite ljus för hitta in efter mörkrets inbrott. Modeller med rörelsedetektor är väldigt smidiga för då behöver man inte lämna ljuset på när man lämnar hemmet. I handeln idag finns allt från rejäla modeller i gjutjärn som verkligen sticker ut till små, nätta, solcellsdrivna lampor som inte stjäl blickfång medan de är släckta men som gör fasaden levande och intressant när det är mörkt ute.

Behöver man tillstånd för fasadbelysning?

Man kan behöva bygglov för vissa typer av fasadbelysning. Särskilt om den anses kunna störa grannar eller innebär en stor påverkan på närmiljön är det nödvändigt att få tillstånd innan man sätter upp belysningen. Allt för stark belysning på balkonger är en vanlig källa till klagomål och konflikter mellan grannar eftersom det kan lysa in i kringliggande lägenheter. Ett riktmärke är att det krävs bygglov om man vill sätta upp fasadbelysning i ett område som har en detaljplan. Har du en fastighet på landet är du mer fri. Det kan vara bra att kontakta en elektriker för monteringen om det inte redan finns ett lämpligt uttag. Utomhusbelysning riskerar att kontakt med vatten och vatten och el är en erkänt farlig kombination.

Fördelar med fasadbelysning

Man kan tycka att det är lite konstigt att det nästan är svårare att få sätta upp fasadbelysning än att montera ett attefallshus på tomten. Men har man bara försäkrat sig om att man får så är detta ett enkelt sätt lyfta fasadens utseende med en snygg detalj. Även små ljuspunkter kan skapa dramatiska skuggeffekter och lyfta fram sådant som man vill visa för omvärlden. Varför inte en lampa över en rosenbuske? Sätter man belysning över en dörr så blir den lättare att hitta efter mörkrets inbrott. Det kan faktiskt vara n säkerhetsfråga i många familjer. En lampa över husnumret eller ett brevlådeinkast är en annan praktisk klassiker som många väljer att satsa på. Oavsett vad du har för stil på huset kan säkert hitta en modell som passar.