3
jul
Off

Belysning i växthuset

Rätt belysning för dina odlingar kan göra stor skillnad för ditt växthusprojekt. Växter trivs bättre med rätt ljussättning. För lite ljus och mycket värme resulterar i långa rangliga plantor. Orsaken till att plantorna drar i väg på höjden är kombinationen av varm inomhusluft och dåligt ljus. Plantorna blir helt enkelt förvirrade av att de vistas i varm och skön sommartemperatur samtidigt som solljuset uteblir. Mycket ljus och lagom värme ger kraftiga stabila plantor som kommer överleva länge! Förutom själva odlingsaspekten är det också trevligt att inreda sitt växthus med dekorativa lampor som piggar upp trädgården.

Njut längre av odlingssäsongen med växthus

Den ökade medvetenheten kring mat och odling har gjort att det blivit populärt med växthus. Det är avkopplande att ha ett trädgårdsprojekt att pyssla med och i bästa fall belönas odlaren med egna grönsaker . Om odlingarna inte lyckas blir de flesta motiverade att lära sig av projektet och förbättrar sin odlingsstrategi följande år. Eftersom odlingssäsongen i Sverige är förhållandevis kort hjälper det växterna väldigt mycket att odlas i ett växthus som är ljust och varmt. Ett klassiskt exempel är tomater som växer mycket snabbare i växthus. Vill man odla exotiska grönsaker på våra breddgrader är en ljus och frostfri miljö en nödvändighet för att de ska överleva. Måna tycker att det är spännande att experimentera med grönsaker som i vårt klimat annars är svåra; som t.ex aubergine, paprika och meloner.

Fördelar med belyst växthus

När ljus ges på optimala nivåer kan det väsentligt öka hälsan, styrkan, tillväxten och utbytet av dina växter. Du får också ett bättre arbetsklimat för dig själv. Sena höstkvällar eller tidigt på våren när odlingssäsongen börjar är det mörkt ute och en arbetslampa är mycket behändig! Redan på planerings- och byggstadiet av växthuset bör man därför ta ställning till eltillförsel. Du behöver el för arbetsljus, frostvakt, uttag för elverktyg samt ljus över växterna. I ett hobbyväxthus är vanliga lysrör ett bra val. Hur många lampor du behöver beror på storleken på ditt växthus, räkna med 100 till 150 watt per kvadratmeter. Tänk även på mysbelysningen! Svagströmsbelysing med timer som tänds på kvällarna gör att växthuset ser trevligt ut även utifrån.