10
mar
Off

Lampor som blivit klassiker

Det finns vissa speciella produkter som verkar ha lättare att klassas som tidlösa klassiker i designsammanhang, än andra. Två tydliga exempel på sådana produkttyper, som framstående formgivare sätter sin speciella prägel på och som sedan fortsätter vara populära under flera generationer, och kanske till och med överlever sin upphovsman, är stolar och just lampor. De flesta kända formgivare har formgivit stolar som gått till historien, exempelvis Eames-stolen, Myran-stolen eller Y-stolen. Men även lampor har en liknande plats i hjärtat hos de flesta som älskar vacker design. Det finns många klassiska lampor som de flesta av oss bara drömmer om att få dekorera våra hem med, för att få ta hem en liten bit designhistoria och göra den till vår alldeles egna. Exempelvis finns den kända PH-lampan som är populär i många hem idag, och designades av den kända danska designern Louis Paulsen. På senare tid har formgivaren Tom Dixons metalliska lampor blivit moderna designklassiker.

Vad skiljer designklassiker från vanlig design?

När en designklassiker skapas är det lätt att bli avundsjuk. Andra designers eller företagare som säljer liknande produkter undrar naturligtvis vad som var så speciellt med just den lampan eller den stolen, vad som fick just den att bli en tidlös klassiker och ett måste i varje hem som ska se trendigt ut. Det kan skilja endast en liten kulörton, eller en vävteknik i en mattfrans, som rättfärdigar ett fyrdubbelt pris. Det behöver inte alls handla om att kvaliteten på designklassikern är bättre än andra stolar eller lampor som producerades i samma tidsera, och ibland kan designen verka så enkel att det är svårt att säga exakt vad det är för finurlig formgivning som gör produkten så otroligt tilltalande. Denna komplexitet gör designbranschen så speciell. I just designbranschen är upphovsrätt därför så väldigt viktigt. Det kan tyckas fånigt att en stoltillverkare ska få ha ensamrätt på att tillverka en stolsrygg på ett särskilt sätt, men det kan ligga otaliga år av skyddsvärd tankeverksamhet bakom det produktionssättet. Företaget Designers Revolts kopiering ledde till infekterade stridigheter, och en tvist om piratkopiering slutade i rätten . Det finns många exempel på rättsliga fejder om designkopiering.

Köp design för att premiera hårt arbete

En designklassiker skapas efter år av kreativt tänkande och ofta av någon med stor erfarenhet och kunskap. Det är dessa faktorer, som byggs av långa designutbildningar, år som lärling hos mer seniora formgivare, och timme efter timme vid ritbordet, som skiljer äkta design från vanliga produkter. Att dekorera sitt hem med riktiga designklassiker är ett fint sätt att lyfta fram sådant hårt arbete, och dessutom göra sitt hem ännu mer tilltalande, elegant och stilfullt. Genom att välja lampor som formgivits av en framstående designer premieras denna designers idoga arbete, och dessutom får man en lampa som kommer att vara snygg och trendig år efter år. Om det är något som är säkert, så är det att designklassiker går ur tiden mer sällan än billigare varianter från de stora lågprisvaruhusen – och om designklassikern skulle gå ur tiden under en period är det nästan helt säkert att det kommer att bli trendig snart igen.