5
mar
Off

Ljusdesign ala Guerilla Lightning

Guerilla Lightning är när man använder ljus för att skapa konstverk i det offentliga utrymmet. Tanken är att det blir en temporär konstnärlig kreation som kan sträcka sig över en husvägg, en stor yta mark eller bara rätt upp i luften. Utförandet är egentligen ganska fritt så länge man använder ljus som främsta ingrediens. Guerilla Lightning är en rörelse som spritt sig över Europa, från Kroatien till Finland och från Italien till Sverige. Det är en harmlös typ av graffiti som inte kostar samhället någonting och som enbart finns där under en begränsad tid, oftast några timmar.

Ljusinstallation i Malmö

Bor man i Sverige vet man att ljus är någonting som verkligen saknas under en stor del av året. Det finns dock en del som försöker råda bot på mörkret bland annat genom olika ljusfestivaler. En av dessa heter Stadens ljus och hålls i Malmö. Vid den senaste upplagan hölls en ljusinstallation i Östra Sorgenfri som förvandlade trista betonghus till lysande gröna formationer. Dessutom placerade 20-30 deltagare ut sig med olika ljuskällor för att skapa mönster i marken. Enligt initiativtagarna är syftet att se hur platser kan förändras från tråkiga eller till och med obehagliga till att bli fascinerande och lockande enbart genom att använda ljus.

Så skapar du din egen ljusinstallation

Vill du skapa ett konstverk med ljus i din närhet? Köp då in lampor, hellre några få väldigt starka än många svaga. Vill du verkligen lyckas lysa upp ett helt hus måste du ha kraftiga spotlights. Du kan hyra in dem om du bara vill använda dem vid ett enda tillfälle. Vill din kreativitet mer än din plånbok kan du ta ett snabblån för att skapa din ljusinstallation. Kom ihåg att tipsa alla tidningar innan installationen så att de kan vara på plats när den går live. På det viset får du större chans att få medial exponering och nå ut med din kreation.