11
Nov

Allmänt om ljus och design

 

Något som är mycket viktigt i livet för alla människor är att ha ljus. Det mesta av detta ljus kommer från det dagsljus som alla människor behöver för att må bra. Ingen mår heller bra av att bo i mörker, vilket gör att många intresserar sig för att skapa ett trivsamt, effektivt och snyggt ljus i hemmet. När det gäller detta handlar det idag mycket om något som kallas för ljusdesign. Detta ord kan även betyda något helt annat och det är den tillverkningsprocedur som brukas vid tillverkningen av alla de ljuskällor som skretro luxury light lampapas.

På denna sida kommer det dock mest att handla om den del av ljusdesign som gör att du som bor i ditt hem kan skapa ett bra och fint ljus hemma. Här finns det idag mycket att finna på marknaden, och ljusdesign är något som har utvecklats mycket under de senaste åren.

Det hela började med glödlampan som uppfanns på 1800-talet av den amerikanska affärsmannen och uppfinnaren Thomas Edison. Efter detta har det hänt mycket. Här har det kommit många andra ljuskällor som lysrör, neonljus, halogenlampor, lågenergilampor till det senaste som nu kallas för LED-lampor. Inom ljus och design av dessa ljuskällor handlar det idag också mycket om att spara på energiförbrukningen, vilket är något som står som en grundpelare i dagens strävan mot en hållbar livsstil.

Glödlampans uppgång och fall

När glödlampan uppfanns var det naturligtvis något som förändrade livet för massor av människor världen över. Plötsligt kunde det finnas ljus i hemmen utan att behöva tänka på att ha stearinljus att byta ut varje gång de tog slut. Efter detta har tekniken och kunskapen gått framåt, vilket har lett till att glödlampan idag anses som en miljöbov, och alla med sunt förnuft ser till att vara de som går över till de mer miljövänliga ljuskällorna som lågenergilampor och LED-lampor. I och med detta har glödlampan idag fått ett dåligt rykte och anses vara något som inte ska användas. En del gånger har det till och med talats om att förbjuda användningen av dessa.

Empty shopping mallDagens moderna LED-lampor

När det gäller dagens moderna LED-lampor som alla känner till, kommer det att vara det som har mest med ljusdesign att göra idag. Här kan det genom denna teknik enkelt skapas kretsar som ger olika önskvärda effekter, samt att lampor skapade med denna teknik också alltid ger det bästa och mest effektiva ljuset till den lägsta kostnaden gällande energiförbrukningen. Här kan det också enkelt skapas serier av ljuskällor som gör att denna teknik även lämpar sig att använda i offentliga lokaler som kontor och även många sjukhus. Helt enkelt är idag LED-lamporna det som är det bästa valet när det gäller ljus i hemmet.